Czy tego rodzaju zawody, jak na przykład zawody kulinarne, można uznać za rozgrywki sportowe? Pozornie gotowanie nie ma ze sportem nic wspólnego. Czy jednak, aby na pewno? W obu tych dziedzinach, fachowcy nieustannie dążą do doskonałości. Praca kucharza, podobnie jak praca sportowca, to stałe poprawianie swoich umiejętności. Ponadto, sportowcy rywalizują między sobą, kucharze także to robią. Podczas zawodów kulinarnych rywalizacja obecna jest cały czas. Wygrywa ten, kto ugotuje najlepsze potrawy. Ktoś mógłby zarzucić, że w sporcie zwycięzca jest bardziej oczywisty. Wygrywa po prostu ten, kto zdobył więcej bramek lub był szybszy. Jeśli chodzi natomiast o kulinaria, jest to do pewnego stopnia subiektywna ocena najlepszych potraw. Jednak zwykle sędziowie są dość zgodni, co do tego, kto jest najlepszy. Tak więc ocena jest tylko trochę subiektywna. Ponadto, w łyżwiarstwie na przykład, także o tym kto zwycięża nie decyduje wynik sportowy. Decydują subiektywne oceny. A jest to przecież sport.